Whats dan sebab-rektum Jangkitan Yis

Whats dan sebab-rektum Jangkitan Yis

Kulat yang sama yang menyebabkan kandidiasis faraj di kalangan wanita juga bertanggungjawab untuk kes jangkitan yis rektum. Walaupun ia agak mudah untuk mendiagnosis kes jangkitan faraj untuk diri sendiri, cuba untuk diri mendiagnosis jangkitan yis rektum adalah tidak digalakkan. Hanya doktor anda akan dapat menentukan jika keadaan anda sebenarnya disebabkan oleh candida rektum atau jika ia adalah hasil daripada beberapa jenis lain gangguan pencernaan.

Walaupun mereka mungkin kelihatan sama sekali berbeza, terdapat hubungan yang rapat antara seriawan mulut dan jangkitan yis rektum. Lagipun, apabila anda berfikir tentang hal itu, ia masuk akal bahawa keadaan boleh bermula di dalam mulut dan meneruskan ke saluran penghadaman untuk berakhir di dalam rektum.

Apabila syarat-syarat dalam rektum adalah baik untuk pembentukan kulat, bakteria yis biasa dalam sistem anda akan bertukar menjadi jangkitan yis rektum. Menyebabkan keadaan ini dalam yis biasa menjadi yis sistemik yang akhirnya boleh bertukar menjadi candida dubur. Ia untuk keuntungan anda untuk memahami proses ini kerana ia akan membolehkan anda untuk memilih rawatan yang betul untuk keadaan anda. Lagipun, ia adalah perlu untuk merawat punca masalah ini atau lain anda akan menghadapi risiko jangkitan yis berulang.

Tanda-tanda yang paling jelas candida dubur sedang terbakar dan gatal-gatal. Anda akan juga biasanya mengalami kesakitan dan seriawan keadaan dalam mulut anda. Walaupun yis biasanya tidak menyebabkan gejala berikut, mereka adalah berkaitan dengan penyakit ini dan adalah sebahagian daripada pakej iaitu sistem candida: keinginan untuk gula-gula dan karbohidrat, perubahan mood, sendi achy, dan kemurungan.

Dalam usaha untuk merawat jangkitan yis dubur anda, anda perlu untuk berkesan membunuh kulat yis. Cara yang paling mudah untuk menangani keadaan ini adalah untuk makan makanan yang akan membantu anda menghapuskan badan anda daripada yis sistemik. Ini termasuk makan makanan yang benar-benar menghalang pertumbuhan candida, seperti bawang, kubis, bawang putih mentah, turnips, kale, dan brokoli. Pada masa yang sama anda harus mengelakkan makanan berkanji, seperti kentang dan keladi, serta keju tua, alkohol, buah-buahan, coklat, kacang, gula dan cuka. Selain makan makanan yang betul, anda akan mendapati lebih kaunter krim anti-kulat dan remedi alternatif yang berjaya akan merawat jangkitan yis rektum.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar