Strategi Rawatan Untuk Sindrom Kelesuan Kronik

Strategi Rawatan Untuk Sindrom Kelesuan Kronik

CFS tidak boleh disembuhkan tetapi banyak rawatan disediakan untuk melegakan gejala-gejala CFS. Rawatan biasanya secara individu berdasarkan simptom dan keperluan. Kebanyakan doktor mengesyorkan rawatan awal rehat, senaman dan diet yang seimbang.

Aktiviti perlu diberi keutamaan, mengelakkan terlalu keras dan selebihnya adalah penting untuk mengekalkan rizab tenaga yang sedia ada.

Senaman yang sederhana dapat membantu pesakit daripada kehilangan dingin fizikal tetapi senaman yang terlalu banyak akan memburukkan lagi keadaan. Kaunseling dan teknik pengurangan tekanan juga membantu sesetengah pesakit CFS.

Terdapat banyak ubat-ubatan, makanan tambahan pemakanan dan persediaan herba untuk rawatan CFS. Pesakit perlu membincangkan rancangan rawatan dengan doktor mereka dan berhati-hati memeriksa manfaat dan risiko dalam setiap terapi sebelum membuat keputusan untuk meneruskan.

Terapi ubat seperti antidepresan, Benzodiazepin, penghalang Histamine, antihistamin sedating merokok, bukan steroid ubat anti-radang dan penggalak sistem imun ditadbir untuk gejala yang berbeza CFS.

Aspirin, acetaminophen dan ibuprofen akan mengurangkan kesakitan mempunyai kesan sampingan seperti loya, muntah-muntah, pendarahan gastrousus dan kerosakan buah pinggang.

Ubat-ubatan homeopati juga meringankan gejala CFS dan akan meningkatkan tahap tenaga keseluruhan pesakit. Beberapa ubat yang biasa digunakan oleh pakar homeopati profesional untuk merawat CFS termasuk Arsenicum, Gelsemium, Pulsatilla dan belerang untuk rawatan gejala.

Teknik pengurusan tekanan seperti kaunseling, kumpulan sokongan, meditasi, yoga dan relaksasi otot progresif juga membantu untuk mengurangkan gejala CFS. Makanan tambahan seperti magnesium, asid lemak perlu, NADH, Koenzim Q10, DHEA, Vitamin B12, Beta-karotena, vitamin C, B-kompleks, asid Pantothenic atau vitamin B5 dan L-carnitine juga digunakan untuk merawat gejala-gejala.

Herba juga digunakan untuk merawat gejala-gejala dan adalah cara yang paling selamat untuk mengukuhkan dan nada sistem badan. Herba boleh digunakan sebagai kering ekstrak, glycerites atau tinctures. Minyak amat diperlukan melati, pudina dan rosemary adalah menenangkan dan penyembuhan dan boleh digunakan dalam aromaterapi.

Akupunktur juga boleh membantu untuk merawat sindrom keletihan kronik dan kajian juga menunjukkan bahawa ia membantu keadaan dengan gejala yang sama seperti fibromyalgia, kemurungan, sakit kepala dan sindrom usus terganggu.

Menurut ahli tulang, manipulasi tulang belakang dalam rawatan kiropraktik boleh meningkatkan tenaga dan mengurangkan kesakitan pada individu tertentu dengan syarat. Ia sepatutnya bahawa rawatan tulang belakang mungkin mempunyai kesan menyegarkan pada sistem saraf.

Urut terapeutik juga boleh mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan tekanan, meningkatkan peredaran dan meningkatkan keseluruhan kesejahteraan. Gejala yang disebabkan oleh alahan, kekurangan enzim atau intolerans makanan seperti sinusitis kronik, penyakit seliak atau sindrom usus boleh dirawat dengan ujian alahan atau dengan mengelakkan beberapa diet.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar