Remedy Asli untuk Melegakan Heartburn

Remedy Asli untuk Melegakan Heartburn

Beberapa perkara yang berbeza boleh membantu melegakan sakit tajam berterusan kepada dada yang biasa dikenali sebagai pedih ulu hati. Salah satu ubat semula jadi untuk melegakan pedih ulu hati adalah untuk merangsang penghasilan air liur dengan gula-gula getah atau menghisap pada permen, air liur yang dicipta boleh melegakan pedih ulu hati yang anda mengalami.

Air liur anda akan mandi esofagus dan mengurangkan kesan asid yang telah refluks dari perut. Gula-gula getah tanpa gula untuk sekitar tiga puluh minit selepas makan merangsang air liur dan memudahkan refluks asid anda kini menegakkan.

Elakkan makanan yang boleh mencetuskan pedih hulu hati ini. Simpan satu diari makanan untuk memantau makanan yang anda makan, dan minuman tertentu. Pencetus biasa boleh termasuk: buah-buahan sitrus, coklat, pudina, Spearmint, tomato, bawang mentah, bawang putih, lada hitam, cuka, makanan berlemak, makanan pedas, kopi, jus limau, minuman berkarbonat, dan apa-apa minuman keras boleh mencetuskan pedih hulu hati.

Faktor lain untuk mengurangkan pedih ulu hati adalah makan makanan anda perlahan-lahan, dan membuat beberapa pemerhatian di atas pinggan anda dan perhatikan bagaimana ia berbau dan kelihatan. Satu ubat semula jadi untuk melegakan pedih ulu hati adalah kunyah DGL. Ini adalah satu bentuk likuoris herba yang mempunyai komponen glycyrrhizin dikeluarkan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan glycyrrhizin berkaitan seperti tekanan darah tinggi dan pengekalan air.

Kajian mencadangkan likuoris boleh mengurangkan keradangan, menghalang pertumbuhan bakteria yang boleh membahayakan perut, dan membantu dengan ulser. Di sana bukan sebarang ujian klinikal ke atas penggunaan likuoris untuk pedih ulu hati atau GERD.

Jus daripada tumbuhan lidah buaya adalah satu lagi ubat semulajadi untuk mengenang kembali pedih ulu hati. Is melegakan kerengsaan dalam esofagus. Tidak ada bukti saintifik bahawa ini mungkin membantu tetapi jus Aloe Vera mempunyai sejarah penggunaan yang panjang di Eropah sebagai penawar semula jadi untuk melegakan pedih ulu hati.

Slippery Elm pernah menjadi ubat kedai ubat popular untuk sakit tekak di Amerika Utara. Herba ini telah disenaraikan di Amerika Syarikat Pharmacopeia sehingga 1960.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar